Hišna elektroinštalacija

novogradnje - adaptacije

Hišna inštalacija

Svojim strankam nudimo brezhibne, varne in sodobne elektroinštalacije vseh vrst. Elektroinštalacije je področje s katerim se srečamo skoraj povsod, kjer imamo opravka z električno energijo. Je eno od tistih del, ki ga ne smemo opravljati v lastni režiji v kolikor nismo strokovno usposobljeni. Podjetje FLIBO D.O.O. ima 10 let izkušenj z električnimi napeljavami vse od hiš in stanovanjskih objektov do poslovnih prostorov in industrijskih objektov.
Pomembno je, da že v fazi zasnove in projektiranja sodelujete z projektantom, da se kasneje ne bo zgodilo, da boste v spalnici ostali brez TV vtičnice ali na vrtu ne boste imeli kam vklopiti električne kosilnice. Pri inštalacijah je potrebno pomisliti na morebitne večje potrebe v prihodnosti npr. ob odločitevi za instalacijo računalniškega omrežja, alarmnega sistema, klimatske naprave in podobnega. Zato zahtevajte povečan premer cevi za kable, saj le večji presek instalacijskih cevi omogoča napeljavo dodatnih kablov.
Kljub temu, da elektroinstalacije ne boste izvajali sami, je vendarle prav, da je individualni graditelj oziroma investitor seznanjen tudi z osnovami elektroinštalacijske tehnike. V podjetju Flibo d.o.o. imamo obilo let izkušenj in referenc in zato želimo z vami deliti informacije, ki vam bodo pomagale prepoznati kvalitetno elektroinstalacijsko delo na objektu. Zato smo za vas pripravili nekaj osnovnih informacij. V grobem elektroinstalacije ločimo na:

Nizkonapetostne elektroenergetske inštalacije so namenjene:
 napajanju električnih naprav in razsvetljavi

Podatkovne instalacije se uporabljajo za:
 računalnikše mreže
 telefonijo
 video nadzor
 protipožarno zaščito
 klimatizacijo
 protivlomno zaščito
 pametne inštalacije
 ...

Poznamo različna izvedbe elektroinstalacije, ki jih delimo v naslednje skupine:

 elektroinstalacije pod ometom in v ometu instalacije, ki se izdelajo že ob sami gradnji objekta, še preden se izdela zaključni ometni sloj
 elektroinstalacije nad ometom vgrajujemo jih predvsem v vlažne prostore, kjer mora biti električna instalacija napeljana s plastičnimi vodniki na ustreznih skobah
 elektroinstalacije v votlih stenah delimo jih na gorljive in negorljive, od vrste instalacije pa je odvisna tudi vrsta materiala, ki ga uporabimo za izvedbo električne instalacije. Sistem je primeren za suhomontažno gradnjo
 elektroinstalacije v betonu se nameščajo že v začetnih fazah gradnje objekta
 instalacijski kanali niso uporabljivi za stanovanjske prostore, pogosto pa se uporabljajo v industrijski gradnji
 elektroinstalacije z neizoliranimi vodniki se v stanovanjskih objektih uporabljajo zgolj za nizkonapetostne sisteme kot npr. halogenske svetilke in podobne naprave.

Elektro inštalacije se praviloma izvajajo v dveh ločenih fazah

Prva faza predstavljajo grobe inštalacije, ki se izvedejo med strojnimi inštalacijami. Samogasne cevi se polagajo v tla in stene. V določenih primerih se morajo kabli vleči v posebej namenjene cevi za polaganje kablov v beton. V tej fazi se pripravi vse kar je potrebno za montažo luči, stikal, stikalnih blokov ipd.
Druga faza zajema montažo stikal, vtičnic, vezavo stikalnih blokov in seveda tudi razsvetljavo. Stikala so lahko nadometne ali podometne izvedbe, prav tako stikalni bloki. V praksi se imenuje druga faza tudi finomontaža, ki se izvede na koncu pleskarskih del.

Elektro inštalacije morajo biti izvedene tako, da se zagotovi varnost uporabnikov, naprav in seveda tudi same inštalacije.

pametna instalacija

Pametne inštalacije

Vedno bolj jasno postaja, da je računalniška tehnologija prodrla tako globoko v naša življenja, da brez nje ne moremo več. Čeprav nekateri nad tem nekoliko vihajo nosove, pa je dejstvo, da nam sodobna tehnologija precej olajša življenje in nam omogoča, da v družbi, kjer nam kronično primanjkuje časa, najdemo čas tudi zase. Pametne inštalacije so zanesljivo ena izmed čudovitih 'pogruntavščin' sodobnega sveta, ki ima številne prednosti. Takšne inteligentne inštalacije, ki so bile še pred nekaj desetletji popolna neznanka, so danes na trgu nekaj povsem običajnega. Izraz pametna hiša je prišel v običajno vsakdanjo rabo. Zakaj? Ker so pametne inštalacije praktične in učinkovite, hkrati pa cenovno dostopne.

Zasilna razsvetljava

Temeljni namen varnostne razsvetljave je ohraniti varnost ljudi v prostoru, tudi če običajna razsvetljava iz kakršnega koli razloga (običajno je to izpad električne energije) ne deluje. Slednja je namenjena temu, da se zopet vzpostavijo normalni pogoji in se prejšnje dejavnosti lahko nadaljujejo, prva pa temu, da prisotni varno zapustijo stavbo, če je to potrebno (na primer ob potresu, požaru, itd.), in se umaknejo na varno ter da prepreči panično ravnanje prisotnih ob takšnih stresnih situacijah, ki bi lahko povzročilo veliko neprijetnosti.

Kaj je pametna hiša?

Pametna oziroma inteligentna hiša je zanesljivo hiša prihodnosti, izraz pa pomeni stavbo, v kateri so nameščene pametne inštalacije. Gre za sistem, v katerega so povezani različni elementi, ki v vaši hiši poskrbijo za varnost, udobje in varčevanje, upravljate pa jih lahko z enim samim pripomočkom. Inteligentne inštalacije na primer lahko poskrbijo za ogrevanje stanovanj glede na zunanjo temperaturo, prilagodijo spuščanje senčil na oknih, zapiranje oken, glede na jakost svetlobe za prižiganje luči, poskrbijo za zalivanje vrta, zaznajo požar, uhajanje vode ali plina in vas o tem obvestijo, zaznajo vlom in še veliko več.

Možnosti je tako rekoč nešteto, vse pa so namenjene temu, da je vaš dom varnejši in udobnejši.

Delovanje zasilne razsvetljave

Določila za delovanje varnostne razsvetljave so zelo natančna. Vključi ob izpadu električne napetosti, za kar uporablja lasten vir napajanja. Svetilke imajo lahko posamezno akumulatorsko napajanje z indikatorjem polnjenja ali pa centralno akumulatorsko napajanje. Osvetljevati mora evakuacijske poti, večje prostore (prepreči paniko), v podjetjih pa tudi posebno nevarna delovna mesta. Varnostna oziroma zasilna razsvetljava se mora vključiti najkasneje v treh sekundah po izpadu elektrike in mora delovati do 1 uro, če ni določeno drugače. Pomembno je tudi, da so svetilke ustrezno razporejene ter nameščene vsaj 2 metra nad tlemi.